KRVNIK SE JAVIO IZ ĆELIJE NAKON PRESUDE: ‘ZAR EUROPA NAKON PARIZA I BRUXELLESA NE ZNA PROTIV KOGA SMO SE MI BORILI?’

U prvoj reakciji nakon što ga je Haški tribunal nepravomoćno proglasio krivim za genocid i niz drugih ratnih zločina te mu izrekao kaznu zatvora u trajanju od 40 godina, bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić nije pokazao bilo kakav znak kajanja, baš kao što ga nije pokazivao ni prije izricanja presude.

U izjavi koju je dao za beogradske Večernje novosti, uporedio je bosanske muslimane s pomahnitalim teroristima koji su nedavno izveli nekoliko smrtonosnih napada u europskim metropolama.

'Zar Europa nakon Pariza i Bruxellesa ne zna protiv koga smo se mi borili?', upitao je Karadžić, a tu su njegovu rečenicu Večernje novosti istaknule na naslovnoj stranici svojeg printanog izdanja koje bi na kioscima trebalo osvanuti sutra (petak).

Ovo je prva reakcija Radovana Karadžića, koju je neposredno nakon izricanja presude u Hagu, kojom je osuđen na 40 godina zatvora, podijelio sa svojim advokatom Goranom Petronijevićem.

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je u četvrtak pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora.

Raspravno vijeće utvrdilo je da je kriv za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, a utvrdilo je da nije bilo genocida u sedam općina -Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku te ga je oslobodilo krivnje za taj dio optužnice.

Sud je utvrdio da je postojao plan sudionika udruženog zločinačkog pothvata za eliminaciju stanovništva Srebrenice kroz prisilno premještanje žena, djece i starijih muškaraca te fizičku eliminaciju muškaraca što je dosegnulo razmjere genocida.

(novosti.rs/Jutarnji.hr/Hayat)

34