National Geographic odao počast Štrbačkom buku na Instagramu VIDEO

ij

Štrbački buk čini nekoliko vodopada, jedan drugom u neposrednoj blizini, a dio je Nacionalnog parka Una, piše bihaćki portal Abc.ba

 

Štrbački buk, kao najveća atrakcija Nacionalnog parka Una, nalazi se na 294m nadmorske visine i uz martinbrodske vodopade predstavlja najljepši vodopad na Uni, kao i u ovom dijelu Evrope. Ovi vodopadi decenijama privlače pažnju zaljubljenika u prirodu, ali i ribolovaca, kao i umjetnika koji u ljepotama Une traže inspiraciju za svoja djela. Mada su vodopadi dobili ime po obližnjem mjestu Donji Štrbci u Hrvatskoj, najlakše im se dolazi sa bosanske strane, skrećući u Orašcu na makadamski put u dužini od oko 7 km.

Početkom XX stoljeća obale ovog vodopada krasili su brojni unski mlinovi što podsjećaju na sojenice, nastambe prahistorijskog plemena Japodi. Sojenice su drvene kuće izgrađene iznad vode, na hrastovim stubovima (pilonima) zabijenim u dno rijeke. Japodi su na ovim prostorima živjeli zadnjih 1000 godina stare ere.

Štrbački buk se našao i na oficijelnom instagram profilu National geographica, kao jednog od najuticajnih magazina koji se bave promocijom zaštite, vrijednosti i očuvanja svjetskih prirodnih i drugih bogatstava.

– Štrbački buk je jedno od netaknutih prirodnih obilježja rijeke Une koja teče između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, napisao je National geographic na svome instagram profilu.

Akos.ba

57